Aplikasi Koagulan Biji Asam Jawa dalam Penurunan Konsentrasi Zat Warna Drimaren Red pada Limbah Tekstil Sintetik pada Berbagai Variasi Operasi

https://doi.org/10.22146/jrekpros.38948

Angela Martina(1), Dian Santoso Effendy(2*), Jenny Novianti M Soetedjo(3)

(1) Program Studi Teknik Kimia, Fakultas Teknologi Industri, Universitas Katolik Parahyangan, Jalan Ciumbuleuit 94, Bandung, Indonesia
(2) Program Studi Teknik Kimia, Fakultas Teknologi Industri, Universitas Katolik Parahyangan, Jalan Ciumbuleuit 94, Bandung, Indonesia
(3) Program Studi Teknik Kimia, Fakultas Teknologi Industri, Universitas Katolik Parahyangan, Jalan Ciumbuleuit 94, Bandung, Indonesia
(*) Corresponding Author

Abstract


A B S T R A C T

Since textile industries use a lot of water in their processes, a huge volume of waste water containing dyes are produced by the increase of the production capacity. Coagulation and flocculation are the common processes applied since they can effectively decrease the dye concentration in the waste water. These treatments usually utilize chemical coagulant and flocculant which are expensive and non-biodegradable. In this research, tamarind seed as one of biobased-coagulants was studied and developed to reduce drimaren dark red HF-CD concentration which is used widely in textile industry in the synthetic waste water. The research was designed using Design Expert 7.0.0, Central Composite Design with range of variables as follows: pH (2-7), tamarind seed concentration (1-3 g/L), and dye concentration (20-30 ppm). The result shows a promising application of natural coagulant up to 94.25% decrease of dye concentration in the optimum condition of 3.68 g/L tamarind seed concentration, 25 ppm dye concentration and pH value of 4.5.

Keywords: coagulation; dye concentration acid; natural coagulant; tamarind seeds

A B S T R A K

Industri tekstil merupakan industri yang banyak menggunakan air dalam proses produksinya sehingga menghasilkan limbah yang mengandung zat warna tekstil dengan volume yang besar. Pengolahan yang umum digunakan untuk mengolah limbah tekstil ini adalah koagulasi dan flokulasi. Metode ini efektif dalam mengurangi konsentrasi zat warna pada air limbah. Koagulan yang digunakan pada penelitian ini adalah koagulan alami yang terbuat dari biji asam jawa. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kemampuan dan kondisi optimum biji asam jawa sebagai koagulan alami dalam menurunkan konsentrasi zat warna pada limbah tekstil. Limbah tekstil yang digunakan merupakan limbah sintetik zat warna drimaren dark red HF-CD. Rancangan penelitian dibuat menggunakan Design Expert 7.0.0 metode central composite design dengan memvariasikan variabel pH (2-7), dosis koagulan (1-3 g/L), dan dosis zat warna (20-30 ppm). Kondisi terbaik yang didapat dari penelitian diperoleh pada pH 4,5, dosis koagulan 3,68 g/L, dosis zat warna 25 ppm dengan hasil persen penurunan konsentrasi zat warna sebesar 94,29%.

Kata kunci: biji asam jawa; koagulasi; koagulan alami; konsentrasi zat warna


Keywords


coagulation; dye concentration acid; natural coagulant; tamarind seeds

Full Text:

PDF


References

Andre, A., Wardhana, I.W., dan Sutrisno, E., 2015, Penggunaan tepung biji asam jawa (Tamarindus indica) sebagai biokoagulan untuk menurunkan kadar fosfat dan cod pada air limbah usaha laundry, Jurnal Teknik Lingkungan, 4 (4), 1-5

Anonim, 2014, World Dye Variety, Available at www.worlddyevariety.com/reactive

dyes/reactive-red-123.html. [Diakses 31 July 2018].

Antov, M.G., Šćiban, M.B. dan Prodanović, J.M., 2012, Evaluation of the efficiency of natural coagulant obtained by ultrafiltration of common bean seed extract in water turbidity removal, Ecological Engineering, 49, 48-52

Bratby, J., 2006, Coagulation and Flocculation in Water and Wastewater Treatment, IWA Publishing, London

El-Siddig, K., Gunasena, H.P.M., Prasad, B.A., Pushpakumara, Ramana, K.V.R., Vijayanand, P. and Williams, J.T., 2006, Tamarind Tamarindus indica L., RPM Print and Design, W. Sussex, England

Ghaly, A.E., Ananthaskar, R, dan Alhattab, M., 2014, Production, characterization and treatment of textile effluents: A critical review, J. Chem. Eng. Process. Technol., 5 (1), 1-18

Howe, K.J., Hand, W., David, Jhon, C., Rhodes, R., dan George, T., 2012, Principle of Water Treament, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey

Kumar, C.S., dan Bhattacharya, S., 2008, Tamarind seed: properties, processing and utilization, Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 48, 1-20

Mishra, Anuradha, Bajpai dan Malvika, 2005, Flocculation behaviour of model textile wastewater treated with a food grade polysaccharide, J. Hazard. Mater.,118 (1-3), 213-217.

Mishra, A. dan Bajpai, M., 2006, The flocculation performance of tamarindus mucilage in relation to removal of vat and direct dyes, Bioresour. Technol., 97 (8), 1055-1059

Maizer, 2018, Indotextile, CV. Gaindo Pratama Indonesia., [Online]. Available: http://www.indotextiles.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5147. [Diakses 30 July 2018]

Patel, H.R.V., 2015, Characterization and Treatment of Textile Wastewater, Elsevier, USA

Savin B.R., 2008, Wastewater characteristics in textile finishing mills, Environ. Eng. Manage. J., 7 (6), 859-864

Soetedjo J., Kristianto H. dan Handriono C., 2017a, Kajian Penggunaan Biji Asam Jawa (Tamarindus Indica) sebagai Koagulan Alami dalam Pengolahan Limbah Cair Tekstil Sintetik, Universitas Katolik Parahyangan, Bandung

Soetedjo J., Kristianto H. dan Kurniawan M., 2017b, Kajian Penggunaan Biji Pepaya (Carica Papaya L.) sebagai Koagulan Alami dalam Pengolahan Berbagai Jenis Air Limbah, Universitas Katolik Parahyangan, Bandung

Wahyuni S., Siswanto dan Akbar G., 2016, Kitosan Sebagai Koagulan dan Flokulan pada Proses Pre-Treatment Limbah Cair Kelapa Sawit,” [Online]. Available: iribb.org/ index.php?option=com_content&view=article&id=295:kitosan-sebagai-koagulan-dan-flokulan-pada-proses-pre-treatment-limbah-cair-kelapa-sawit&catid=2:berita&Itemid=12. [Diakses 16 September 2017].



DOI: https://doi.org/10.22146/jrekpros.38948

Article Metrics

Abstract views : 7335 | views : 43096

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2018 The authors

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.