Development of Cascara Tisane with The Addition of Dried Pineapple (Ananas sativus) and Rosella Flower (Hibiscus sabdariffa)
Dinda Wardhany(1*), Mohammad Affan Fajar Falah(2)
(1) Agroindustrial Product Development Study Programme, Department of Bioresources Technology and Veterinary, Faculty of Vocational College, Gadjah Mada University
(2) Department of Agroindustrial Technology, Faculty of Agricultural Technology, Gadjah Mada University
(*) Corresponding Author
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Ariva, A. N., Widyasanti, A., Nurjanah, S., 2020. Effect of Drying Temperature on the Quality of Cascara Tea from Arabica Coffee Skin (Coffea arabica) (In bahasa Pengaruh Suhu Pengeringan Terhadap Mutu Teh Cascara dari Kulit Kopi Arabika (Coffea arabica)). Jurnal Teknologi Dan Industri Pertanian Indonesia, 12(1), 21–28. doi: 10.17969/jtipi.v12i1.15744.
As’Ad, M. H., Aji, J. M. M., 2020. Factors Influencing Consumer Preferences for Modern Coffee Shops in Bondowoso (In bahasa Faktor yang Mempengaruhi Preferensi Konsumen Kedai Kopi Modern di Bondowoso). Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 13(2), 182-199. doi: 10.19184/jsep.v13i2.16441.
Billah, H. M. 2018. Which Coffee (In bahasa Kopi Mana Kopi). Jakarta: Ratna Media Utama
Etika, M., Giyatmi., 2019. Effect of Temperature and Drying Time on the Quality of Ketul Leaf (Bidens pilosa L.) (In bahasa Pengaruh Suhu dan Lama Pengeringan terhadap Mutu The Daun Ketul (Bidens pilosa L.)). Jurnal Teknol. Pangan Kes, 2(1), 13-25. doi: 10.36441/jtepakes.v2i1.496.
Garis, P., Romalasari, A., Purwasih, R., 2019. Utilization of Cascara coffee skin waste into tea bags (In bahasa Pemanfaatan Limbah Kulit Kopi Cascara Menjadi Teh Celup). Prosiding Industrial Research Workshop and National Seminar. 279–285. Bandung.
Hutasoit, G. Y., Susanti, S., Dwiloka, B., 2021. Effect of Drying Time on Chemical and Color Characteristics of Functional Drinks of Coffee Skin Tea (Cascara) in Pouch Packaging (In bahasa Pengaruh Lama Pengeringan Terhadap Karasteristik Kimia dan Warna Minuman Fungsional Teh Kulit Kopi (Cascara) dalam Kemasan Kantung). Jurnal Teknologi Pangan 5(2), 38–43.
Juwita, A. I., Mustafa, A., Tamrin, R., 2017. Study on the Utilization of Arabica Coffee Skin (Coffee arabica L.) as a Local Micro Organism (MOL) (In bahasa Studi Pemanfaatan Kulit Kopi Arabika (Coffee arabica L.) sebagai Mikro Organisme Lokal (MOL)). Agrointek, 11(1). doi: 10.21107/agrointek.v11i1.2937.
Malinda, O., Syakdani, A., 2020. Antioxidant Potential in Rosella Flower Petals (Hibiscus sabdariffa L.) as Anti-aging (In bahasa Potensi Antioksidan dalam Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) sebagai Anti-aging). Jurnal Kinetika, 11(3). 60-65.
Mappa, M. R., Kuna, M. R., Akbar, H., 2021. Utilization of Pineapple Fruit (Ananas comosus L.) as an Antioxidant to Improve Body Immunity in the Era of Covid 19 Pandemic (In bahasa Pemanfaatan Buah Nanas (Ananas comosus L.) sebagai Antioksidan untuk Meningkatkan Imunitas Tubuh di Era Pandemi Covid 19). Community Engagement &Emergence Journal, 3(1), 64-48. doi: 10.37385/ceej.v2i3.294.
Rahayu, W. E., Purwasih, R., Hidayat, D., 2020. Effect of pineapple juice addition on chemical and sensory characteristics of cascara tea beverage (In bahasa Pengaruh penambahan sari nanas terhadap karakteristik kimia dan sensori minuman teh cascara). Teknologi Pangan: Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 11(2), 144–151. doi: 10.35891/tp.v11i2.1900.
Setyaningsih, D., Apriyantono, A., Maya, P. S., 2018. Sensory Analysis: for Food and Agro Industry (In bahasa Analisis Sensori: untuk Industri Pangan dan Agro). IPB Press, Bogor.
Sibuea, P., Nainggolan, O. Y., 2022. The Effect of Covid-19 Pandemic on People's Food Consumption Patterns in Medan City (In bahasa Pengaruh Pandemi Covid-19 Terhadap Pola Konsumsi Pangan Masyarakat di Kota Medan). Jurnal Riset Teknologi Pangan dan Hasil Pertanian (RETIPA), 2(2). 145-152. doi: 10.54367/retipa.v2i2.1901.
Sitanggang, J. T. N., Sembiring, S. A., 2013. Development of Coffee Potential as a Leading Commodity of Agropolitan Area of Dairi Regency (In bahasa Pengembangan Potensi Kopi Sebagai Komoditas Unggulan Kawasan Agropolitan Kabupaten Dairi). Jurnal Ekonomi dan Keuangan. 1(6). 33-48.
Somantri, R., 2022. Tea Blending. PT Agromedia Pustaka, Jakarta.
Suloi, A. N. F., 2019. Utilization of Coffee Skin Waste as an Effort to Empower Housewives in Latimojong Village, Enrekang Regency (In bahasa Pemanfaatan Limbah Kulit Kopi sebagai Upaya Pemberdayaan Ibu-ibu Rumah Tangga di Desa Latimojong, Kabupaten Enrekang). Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(3), 246–250. doi: 10.29244/agrokreatif.5.3. 246-250.
Suwadi, P., Fauzan, R. D., Yulianto, A., Usman, A. N., Fauzi, A., 2021. Diversification of Rosella (Hibiscus sadbariffa L.) Plants as an Effort to Improve the Welfare and Economy of the Sumberdem Village Community, Wonosari, Malang (In bahasa Diversivikasi Tanaman Rosella (Hibiscus sadbariffa L.) sebagai Upaya dalam Meningkatkan Kesejahteraan dan Ekonomi Masyarakat Desa Sumberdem, Wonosari, Malang). SEMAR (Jurnal Ilmu Pengetahuan, Teknologi, Dan Seni Bagi Masyarakat), 10(1). doi: 10.20961/semar.v10i1.42056.
Tristantini, D., Ismawati, A., Pradana, B. T., Gabriel, J., 2016. Antioxidant Activity Testing Using DPPH Method on Cape Leaf (Mimusops elengi L) (In bahasa Pengujian Aktivitas Antioksidan Menggunakan Metode DPPH pada Daun Tanjung ( Mimusops elengi L )). Universitas Indonesia, 2
Wibowo, R. A., Nurainy, F., Sugiharto, R., 2014. Effect of adding certain fruit juices on the physical, chemical, and sensory characteristics of tomato juice (In bahasa Pengaruh penambahan sari buah tertentu terhadap karakteristik fisik, kimia, dan sensori sari tomat). Jurnal Teknologi & Industri Hasil Pertanian, 19(1), 11-27.
Wilanda, S., Yessirita, N., Budaraga, I. K., 2021. Quality Assessment and Antioxidant Activity of Coffee Skin Tea (Coffea canephora) with Mint Leaf (Mentha piperita L) Addition (In bahasa Kajian Mutu dan Aktivitas Antioksidan Teh Kulit Kopi (Coffea canephora) dengan Penambahan Daun Mint (Mentha piperita L)). JRIP: Jurnal Research Ilmu Pertanian. 1(1). 86-93.
DOI: https://doi.org/10.22146/aij.v10i1.84971
Article Metrics
Abstract views : 1031 | views : 438Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Dinda Wardhany, Mohammad Affan Fajar Falah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.